Окупанти привчають нас до покори, але поки що у них погано виходить. Донецький щоденник

Донецьк із кожним місяцем окупації все більше перетворюється на територію тотального контролю за населенням. Тут впроваджуються всі способи стеження, які вже давно бездоганно працюють у Російській федерації. "Правителі" привчають суспільство ходити стрункими рядами, дивитися в один бік, говорити загальноприйнятими фразами, думати загальними категоріями та пам'ятати, що за інакодумство загрожує покарання. У кращому разі – видворення межі "республіки" і РФ. У гіршому – відправлення до місць «не настільки віддалених» на невизначений термін.

Хоча вперше можуть вибачити. Але змусять покаятися й усвідомити "помилку" на камеру з подальшим розміщенням відео в соціальних мережах, щоб іншим не кортіло. 

Тільки чомусь таких відеовибачень за "неправильну поведінку" з'являється останнім часом дедалі більше. Мабуть, донеччани таки істотно відрізняються від справжніх росіян і важко піддаються дресируванню. Незважаючи на залякування та погрози покарання "за нелояльність" до "влади" та "військових" вони при першій нагоді показують особисте ставлення до всього, що відбувається.

Свій "протест" проти поневолення, що насаджується, кожен висловлює по-своєму. Хтось, керуючись емоціями, не стримує порив сказати у вічі все, що думає про "святу" місію окупантів на території українського Донецька. Як це сталося в донецькому ресторані "На дровах", де жінка відкрито розповіла бурятам, як їм "раді" донеччани за "звільнення" від нормального життя. 

І якщо є такі, хто подумав, що "наїзд" стався виключно через надмірно випите спиртне, то ось інші приклади. Досить довго в інтернеті "гуляло" відео, де підлітки з Маріуполя вступили у суперечку з військовим. Не соромлячись у висловлюваннях, вони показали своє ставлення до росіян, що заполонили їхнє місто. Їх точно не можна звинувати в неадекватності. Також, не потрапляють вони до категорії молоді, яка перебуває під впливом алкоголю.

Тим часом є такі, хто ґрунтовно готується до "протесту". Спочатку вони продумують сюжет, потім записують відео з текстом чи без, а потім розміщують його у соціальних мережах. Як це зробили дві дівчини-офіціантки, які заспівали гімн України у донецькому кафе. Я впевнена, що вони розуміли, що за цим буде покарання. 

Немає сумнівів і в однозначності відео, яке минулого тижня записала ще одна донеччанка. Дівчина продемонструвала на своєму передпліччі нашивку кольорів українського прапора. Чи здогадувалась вона, що її можуть вирахувати? Цілком ймовірно. Але це не зупинило її порив показати, що в Донецьку чекають на Україну. Буквально за кілька днів до неї, дійсно, постукали у двері. Кілька годин профілактичної бесіди – і прочитання написаного співробітниками "МДБ" тексту з черговим "щиросердечним каяттям".

А коли Донецьк "прикрашають" до дня російського прапора, з'явилося зовсім епатажне фото з Донецька. У парку Щербакова підлітки стоять на борту фонтана, що не працює, з витягнутою вперед правою рукою. Спочатку такий жест привітання називався "римський салют". Але більшою мірою він нам відомий як "вітання Гітлера", тому що став обов'язковим для солдатів та офіцерів фашистської Німеччини. Українські націоналісти також його використовували як пароль-вітання для членів ОУН та УПА у період Другої світової війни. Вони піднімали випрямлену праву руку під кутом праворуч і вимовляли: "Слава Україні", а у відповідь чули: "Героям слава".

 

Поки не з'явилося вибачення, не відомо, що хотіли показати хлопці. Бо при римському салюті рука йде до вітального жесту від серця. У Стародавньому Римі так імператори та воєначальники вітали натовп. У привітанні нацистів та українських націоналістів рука йде одразу вгору. Зрозуміло, що на фото неможливо побачити нюанси. Але з точністю можна стверджувати, що це не жест, який символізує захоплення політикою Путіна напередодні державного свята. 

Те, що всі жителі "республіки" перебувають "під ковпаком" у "МДБ" і ФСБ, не для кого не секрет. І "оперативність" працівників спецслужб у пошуках "порушників порядку" тому яскраве підтвердження. Але, як кажуть, досконалість не знає меж. Тепер уже й МВС РФ підключилося до виявлення неблагонадійних. 15 серпня відомство внесло на обговорення законопроект, який прирівнює будь-яку інформацію, яка передається через інтернет, до доказу для слідчих дій. Думаю, немає сенсу уточнювати, що все, що приймається в Москві з філігранною точністю, застосовується і на окупованих територіях, які РФ "визнала" своїми.

Внесені зміни до Федерального закону "Про оперативно-розшукову діяльність" дадуть силовикам право швидко і до судового розпорядження отримати віддалений доступ до даних із дата-центрів, хмарних сховищ, від операторів зв'язку та пристроїв громадян. Тобто тепер, як кажуть, без суду та слідства у співробітників поліції буде можливість ознайомитися з приватним листуванням громадян і використовувати його як залізний аргумент для пред'явлення підозри у ворожості стосовно держави чи представників влади.

 

Щоб остаточно заборонити народу висловлювати свої думки і навіть думати на заборонені теми, спецслужби РФ і таких квазіутворень як ЛДНР на дотик пробують різні тоталітарні практики. Ось, наприклад, у травні поточного року на порталі проектів нормативних правових актів був опублікований ще один цікавий документ. Це своєрідна інструкція, розроблена ФСБ, яка дозволить силовикам проводити обшуки будинків, квартир та транспортних засобів без рішення суду.

Цього ж місяця до Держдуми були внесені поправки про затримання терміном до 30 діб у зоні військового стану за порушення заборон, встановлених указами президента РФ. "На підставі указів президента Російської Федерації на території, на якій введений військовий стан, застосовуються такі заходи, як адміністративне затримання на строк до 30 діб у разі порушення заборон та обмежень, встановлених указами президента Російської Федерації на відповідній території", - повідомляє про це у Телеграм-каналі голова комітету Ради Федерації з конституційного законодавства та державного будівництва Андрій Клішас. За його словами, також передбачається "примусове та контрольоване переміщення" громадян на територіях, на яких воєнний стан не оголошено.   

Але й цього виявилося замало для придушення будь-якого непослуху. Уряд "найдемократичнішої" країни у світі вніс ініціативу, за якою силовики зможуть відключати мобільні мережі за надзвичайної події. Механізм передбачає спільне використання частот цивільними операторами та силовими структурами. Ініціативу включено до стратегії розвитку галузі зв'язку до 2035 року.

Що далі, то страшніше. У червні регіональні ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що в Маріуполі працюють над створенням Єдиного інформаційного центру, який об'єднає усі комунікації систем комплексного оповіщення, систему відеоспостереження та єдину чергово-диспетчерську службу. За офіційною версією це підвищить готовність органів місцевого самоврядування та служб муніципальної освіти до оперативного та своєчасного реагування на загрози виникнення надзвичайних ситуацій. "Йдеться про організацію повноцінної роботи комплексної системи екстреного оповіщення населення, а також встановлення камер фото та відео фіксації в рамках реалізації проекту АПК "Безпечне місто", – розповів населенню "мер" міста.  

Бінґо! Те, про що мріяли авторитарні правителі всіх часів та народів, відбулося! Тепер можна стежити за кожним і знати, о котрій людина прийшла на роботу, де заправила автомобіль, що замовила на обід і що купила у супермаркеті. Зрозуміло, не вся інформація буде цікава "владі". Але головне, щоб народ знав, що за ним постійно спостерігає всевидюче око.

Думаю, для страху скоро придумають і "лояльні" покарання для "заблудлих вівців". Це як вибачення на камеру за "негідні висловлювання на адресу...". Наприклад, за критику в соціальних мережах заблокують на місяць доступ до банківських послуг. Для виправлення. Здійснив щось ще більш нелояльне – заблокували зарплату та права водія. А якщо людина "не усвідомила", то при повторному порушенні "указів" та "законів" їй не уникнути більш жорсткого покарання. Тому що зовсім не віриться, що проект "Безпечне місто" розроблено з метою профілактики зростання злочинності та інших напастей сучасного суспільства.

Ні для кого не секрет, що в "народній" система стеження удосконалюватиметься з року в рік. Як не складно здогадатися, що всі останні "укази" та "поправки" – це прямий шлях до встановлення тотального контролю над громадянами – та повної втрати свободи дій. Але чомусь хочеться сподіватися, що окупантам не вдасться залякати донеччан і загнати їх до загальноросійського стійла. Адже все, що зараз впроваджується на захоплених територіях, вкотре доводить, що "визволителі" бояться місцевих жителів і розуміють, що їм тут не раді. Тому вони і вдалися до вже перевіреної системи залякування та репресій.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті